3 dingen die belangrijk zijn als je een SUP Board koopt

3 dingen die belangrijk zijn als je een SUP Board koopt

Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste keuze maakt tijdens het kopen van een SUP/ Paddle board. Wij geven je 3 tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze:

Voordat we beschrijven welke dingen belangrijk zijn bij het aanschaffen van een Paddle board, beschrijven we eerst wat nou precies een SUP/ Paddle Board is.

Wat is een SUP Board? (Ook wel Paddle Board genoemd)

SUP staat voor Stand Up Paddling, in andere woorden staand op een board jezelf voortbewegen met een peddel. Veel mensen denken dat je op een surfplank staat met een peddel. Maar dit is niet waar, er is wel degelijk een verschil tussen een SUP Board en een surf Board. 

- Een SUP is stabieler en heeft meer volume dan een surf plank. Een surfplank is erg afhankelijk van golven en gemaakt voor snelheid.
- Een Stand Up Paddle Board is in het algemeen lichter dan een surf board.
- Een SUP Board heeft vaak ook ruimte voor bagage zoals tenten en Koelboxen. SUP Boards kunnen daarvoor goed gebruikt worden voor lange afstanden en voor vakanties in binnen en buitenland. 


1 Verschillende soorten SUP/ Paddle Boards:

All Round SUP Boards (voorbeeld)

  • Ideaal voor beginnende SUP-boarders
  • Veelzijdig en kan onder alle omstandigheden worden gebruikt
  • Makkelijk in gebruik en erg stabiel

Race (voorbeeld)

  • Voor Echte gevorderde onder ons
  • Extra snelheid
  • Zeer compact

Touring (Voorbeeld)

  •  Perfecte keuze voor matige tot gevorderde SUP-boarders
  •  Extra ruimte voor bagage
  •  Meerdere personen
  • Ook als Kajak te gebruiken

2. Welke maat SUP Board heb ik nodig?
Als startende SUP boarder, raden wij aan om een Paddle board met meer volume aan te schaffen. Deze boarden geven meer stabiliteit dan compacte Boarden en kunnen meer gewicht dragen. Naarmate je meer ervaring hebt zodat je je balans beter kan vasthouden, kun je kiezen voor een kleiner board. Tegen die tijd is je oudere board geweldig voor eventueel kinderen, vrienden of andere familieleden te gebruiken. 

Nog even concreet: Denk aan je perfecte bordgrootte qua volume. Hoe breder, langer en dikker het bord, hoe stabieler het op het water zal zijn en dus ook gemakkelijker zal zijn in gebruik. Meer uitdaging nodig? Dan ga je voor een board met minder volume. 

3. Verzorging SUP Board
Je wilt natuurlijk lang van je Paddle board genieten, daarom is het belangrijk dat je je je board goed onderhoudt. Zorg ervoor dat je board zo weinig blootstelling heeft aan het weer als je het niet gebruikt.  Ongeacht het soort klimaat waar je woont, is het belangrijk om het binnen op te bergen.

Veel webshops maken gebruik van vele vormen van marketing waardoor jij gedesoriënteerd raakt. De sleutel is om verder te kijken dan de marketing en veel onderzoek te doen naar het juiste board.  Kijk naar de eigenschappen van de boards en neem contact op met het bedrijf.